ugotuj coś
Logo

Vademecum zielarza.

Vademecum zielarza.

1 gwiazdka2 gwiazki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek brak ocen
Loading...
Dodaj opinię
Udostępnij
Styczeń 2, 2021 1:24 am Autor:

Kategorie:

Vademecum zielarza – zioła goszczą w naszych domach od wieków, dodajemy je do potraw, nalewek, robimy z nich napary lecznicze i kosmetyki. Kupując zioła warto wybrać te z ekologicznych upraw, są dostępne w sklepach zielarskich i sklepach z bio żywnością.

Właściwości lubczyku:

Lubczyk – często z wyglądu mylony z liśćmi selera. Ze względu na silny aromat oraz pikantny smak używa się go w naszej kuchni, najczęściej do rosołu ale również do mięs, drobiu czy ryb. Zaleca się dodawanie lubczyku do potraw z kapusty i szpinaku – zabija nieprzyjemny zapach tych składników i nadaje im ostrość.

Lubczyk ogrodowy - uprawa, właściwości lecznicze i przyprawa

Dawniej uznawano go za magiczny środek, napar z tego ziela używano jako naturalny afrodyzjak i nazywano zielem miłości. Jednak i dziś wiele preparatów pobudzających libido zawiera lubczyk. Lubczyk ma przede wszystkim zbawienny wpływ na nasz układ moczowy i pokarmowy – roślina działa bowiem moczopędnie i wiatropędnie. Oprócz tego ziele hamuje nadmierną fermentację w jelitach, dzięki czemu reguluje procesy trawienne. Dodatkowo warto wiedzieć, że korzeń i owoce lubczyku wykorzystuje się, jako naturalny środek, wspomagający koncentrację i wzmacniający kondycję całego organizmu.

Właściwości majeranku:

Majeranek – nazywany również lebiodką– jest przyprawą, którą najczęściej podaje się do dań ciężkostrawnych np. z fasoli, grochu czy kapusty. W majeranku zawartych jest wiele witamin np. wit C, B, A, K, oraz minerały: żelazo, fosfor, potas, magnez czy wapń.

Majeranek w doniczce i ogrodzie – uprawa, pielęgnacja, właściwości ...

Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, często wykorzystuje się go w medycynie naturalnej.
Zalecany jest przy katarze, kaszlu czy chorobach górnych dróg oddechowych np. chorych zatokach. Najczęściej jednak stosuje się go w celu poprawy trawienia, zapobiega wzdęciom, kolkom, zmniejsza bóle brzucha. Zastosowany do kąpieli wspomaga leczenie zmian na skórze, przyspiesza gojenie ran, działa kojąco na podrażnioną skórę.

Właściwości tymianku:

Tymianek – dawniej wykorzystywano był do konserwowania jedzenia, zapobiegał jego psuciu. W naszej kuchni ma szerokie zastosowanie, do mięs, ryb czy dań strączkowych. Poleca się stosowanie go przy bólu gardła i kaszlu, udowodniono jego właściwości wykrztuśne, docenia się również jego działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Tymianek właściwy

Tymianek ma również korzystne działanie na nasz układ pokarmowy, ułatwia trawienie, zapobiega wzdęciom. Napary z tego zioła zastosowane na skórę mają właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, wspomagają leczenie cery trądzikowej. Mają korzystny wpływ na gojenie się miejsc po ukąszeniach owadów. Napar zastosowany w inhalacji ma właściwości poprawiające nastrój.

Vademecum zielarza – cdn. w następnym artykule przybliżymy inne zioła goszczące w naszych domach 🙂

QR Code

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Zobacz również