ugotuj coś
Logo

Fasola Mung, z czym to się je?

Fasola Mung, z czym to się je?

1 gwiazdka2 gwiazki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek brak ocen
Loading...
Dodaj opinię
Udostępnij
Styczeń 1, 2021 10:54 pm Autor:

Kategorie:

Fasola Mung, z czym to się je?

Fasola mung była dość długo mało znaną fasolą w krajach europejskich. Jednak dzięki wspaniałym walorom zdrowotnym oraz delikatnemu smakowi dostrzeżono ją i doceniono. Fasola oraz jej kiełki są coraz chętniej wykorzystywane w naszych kuchniach

Fasola Mung (Vigna radiata) – gatunek roślinny z rodziny bobowatych, znana jest również jako złota fasola.

Jej korzenie pochodzą z Azji, ale od wieków uprawiają ją też w Indiach i Chinach. Jadalne są jej drobne, zielone nasiona, które po ugotowaniu dość często ciemnieją.
Jest jedną z najbardziej wartościowych fasoli. Fasola ta jest cennym źródłem :

  • łatwo przyswajalnego białka (polecana dla wegan i wegetarian)
  • błonnika,
  • ma bardzo niski indeks glikemiczny,
  • obniża poziom cukru we krwi,
  • posiada wiele składników mineralnych (np. wapń, fosfor, potas magnez, cynk)
  • witamin (A, C, E, K) oraz witamin z grupy B.

Fasola Mung posiada właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Wykorzystywana jest w diecie w celu redukcji złego cholesterolu, działa oczyszczająco na organizm, wspiera układ krążenia, pomaga obniżać wysokie ciśnienie, reguluje przemianę materii, zwalcza problemy trawienne. Ponieważ zawiera dużo przeciwutleniaczy pomaga w zapobieganiu niektórym nowotworom. Kiełki fasoli Mung posiadają dużą zawartość witaminy K, dzięki czemu zmniejszają występowanie krwawień z nosa czy wspomagają niwelowanie pękających naczynek.

Zaleca się spożywanie jej przez kobiety planujące ciążę, gdyż zawiera duże ilości kwasu foliowego.
Co ciekawe stosowana regularnie pozytywnie wpływa na układ nerwowy, obniża napięcie psychiczne, poprawia nastrój, łagodzi stres.

QR Code

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Zobacz również