ugotuj coś
Logo

Galantyna drobiowa

Galantyna drobiowa

1 gwiazdka2 gwiazki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek brak ocen
Loading...
Dodaj opinię
Udostępnij
Grudzień 7, 2020 9:58 pm Autor:

Kategorie: ,

Składniki:

  • ilość składników na 5 porcji wielkości filiżanki
  • 2 duże udka lub 4-5 bioderek
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • pół selera
  • 1 mała cebula
  • 4 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • łyżka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • natka selera i natka pietruszki
  • zielony groszek konserwowy
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 2 litry wody

Przygotowanie:

Oczyszczone z niedoskonałości, umyte i osuszone mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby przykryć mięso warstwą wody na ok. 2-3 cm. Myjemy pora, natki selera i pietruszki, związujemy razem, żeby się nie rozleciały i dokładamy do mięsa. Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę opalamy na gazie, czosnek obieramy z łupiny i lekko zgniatamy, selera obieramy i wszystko również dodajemy do mięsa i warzyw. Dokładamy przyprawy – listek laurowy, sól, pieprz i ziele angielskie.

Włączamy najmniejszy gaz pod garnkiem i gotujemy wywar przez 2,5 – 3 godziny pozbywając się ściętego białka (szumów) gdy zajdzie potrzeba. Po tym czasie wyciągamy warzywa i mięso – marchewkę i kurczaka na talerzyk, a resztę wyrzucamy. Mięso obieramy ze skóry rozdrabniamy i delikatnie siekamy – nie za drobno. Wywar przecedzamy przez sitko – powinien być złoto-żółty i klarowny – i dodajemy żelatynę.

Do naczyń, w których galaretka będzie zastygać (może być jedna większa miseczka lub kilka mniejszych filiżanek) wkładamy zielony groszek w ilości wg uznania, kilka plasterków marchewki, listek natki pietruszki i można jeszcze dołożyć plasterek jajka na twardo. Nakładamy rozdrobnione mięso i zalewamy ciepłym wywarem. Czekamy aż wywar ostygnie do temperatury pokojowej i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia (2-3 godziny).

Podajemy skropione octem lub sokiem z cytryny, udekorowane plasterkiem z cytryny i pietruszką.

Smacznego!

QR Code

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Zobacz również