Składniki:
- ilość składników na 5 porcji wielkości filiżanki
- 2 duże udka lub 4-5 bioderek
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por
- pół selera
- 1 mała cebula
- 4 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- łyżka soli
- łyżeczka pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- natka selera i natka pietruszki
- zielony groszek konserwowy
- 5 łyżeczek żelatyny
- 2 litry wody
Przygotowanie:
Oczyszczone z niedoskonałości, umyte i osuszone mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby przykryć mięso warstwą wody na ok. 2-3 cm. Myjemy pora, natki selera i pietruszki, związujemy razem, żeby się nie rozleciały i dokładamy do mięsa. Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę opalamy na gazie, czosnek obieramy z łupiny i lekko zgniatamy, selera obieramy i wszystko również dodajemy do mięsa i warzyw. Dokładamy przyprawy – listek laurowy, sól, pieprz i ziele angielskie.
Włączamy najmniejszy gaz pod garnkiem i gotujemy wywar przez 2,5 – 3 godziny pozbywając się ściętego białka (szumów) gdy zajdzie potrzeba. Po tym czasie wyciągamy warzywa i mięso – marchewkę i kurczaka na talerzyk, a resztę wyrzucamy. Mięso obieramy ze skóry rozdrabniamy i delikatnie siekamy – nie za drobno. Wywar przecedzamy przez sitko – powinien być złoto-żółty i klarowny – i dodajemy żelatynę.
Do naczyń, w których galaretka będzie zastygać (może być jedna większa miseczka lub kilka mniejszych filiżanek) wkładamy zielony groszek w ilości wg uznania, kilka plasterków marchewki, listek natki pietruszki i można jeszcze dołożyć plasterek jajka na twardo. Nakładamy rozdrobnione mięso i zalewamy ciepłym wywarem. Czekamy aż wywar ostygnie do temperatury pokojowej i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia (2-3 godziny).
Podajemy skropione octem lub sokiem z cytryny, udekorowane plasterkiem z cytryny i pietruszką.
Smacznego!
Dodaj komentarz