ugotuj coś
Logo

Polędwiczka wieprzowa w sosie dyniowym z frytkami z batatów

Polędwiczka wieprzowa w sosie dyniowym z frytkami z batatów

1 gwiazdka2 gwiazki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek brak ocen
Loading...
Dodaj opinię
Udostępnij
wrzesień 28, 2020 7:29 pm Autor:

Kategorie: ,

Składniki:

  • 450 g polędwicy wieprzowej
  • 400 g dyni
  • 150-200 ml wody
  • 50 g korzenia imbiru (lub 1 czubata łyżeczka sproszkowanego)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 1 łyżka  oleju i masła do smażenia
  • sól, pieprz
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Bataty obieramy do pomarańczowego miąższu i kroimy w słupki 1cm x 1cm. Płuczemy 2 x w zimnej wodzie i trzeci raz zalewamy pozostawiając bataty do namoczenia na nie mniej niż 30 minut. Po namoczeniu osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym. Bataty obtaczamy w skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej i pieczemy w 220 °C przez ok. 25 minut lub smażymy w głębokim oleju na złoto-brązowy kolor. Solimy po usmażeniu/upieczeniu.

Mięso myjemy osuszamy ręcznikiem i oczyszczamy z niedoskonałości. Kroimy w plastry i przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor na oleju i maśle po czym odkładamy na talerz. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę, dynię miksujemy na purée dodając wodę. Cebulę i czosnek szklimy na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa i dodajemy przyprawy – imbir, kurkumę, Cayenne, pieprz i sól i smażymy razem kilkanaście sekund intensywnie mieszając. Dodajemy purée z dyni i dusimy razem ok. 20 minut.

Podajemy z frytkami posypanymi natką pietruszki lub koperkiem.

QR Code

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Zobacz również