ugotuj coś
Logo

Ryba po Grecku

Ryba po Grecku

1 gwiazdka2 gwiazki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek brak ocen
Loading...
Dodaj opinię
Udostępnij
Grudzień 12, 2019 4:51 pm Autor:

Kategorie: ,

Składniki:

  • ryba
  • ok. 500 g filetów (użyliśmy Dorsza)
  • mąka (panierka)
  • sok z cytryny
  • biały mielony pieprz i sól
  • papryka słodka
  • olej do smażenia
  • warzywa
  • po 200 g marchwi, pietruszki i selera
  • 1 średnia cebula
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe
  • sól
  • 1 łyżka cukru
  • sok z cytryny/ocet balsamiczny
  • woda – ok 500 ml

Przygotowanie:

Ryba

Rybę jeśli była mrożona – rozmrażamy, delikatnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy papryką, solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Pozwalamy rybie przesiąknąć smakiem przypraw po czym obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor po ok 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy żeby odsączyć tłuszcz.

Warzywa

Umyte i obrane warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy w kostkę. Blanszujemy na patelni smażąc szybko i krótko na silnym ogniu, najlepiej na maśle klarowanym – otrzymamy dodatkowy aromat. Wrzucamy do garnka, w którym będziemy potem dusić nasze warzywa. Zalewamy wodą do zakrycia warzyw, dodajemy koncentrat, sól, listki i ziele angielskie oraz sok z cytryny lub ocet balsamiczny w ilości pozwalającej uzyskać równowagę pomiędzy słodkością a kwaskowatością dania.

Dusimy ok 1 godziny do momentu uzyskania konsystencji sosu warzywnego, w razie potrzeby podlewając wodą i mieszając. Woda powinna odparować mocno ale nie całkowicie. Po uduszeniu warzyw rybę wykładamy do naczynia, w którym będziemy danie serwować i przykrywamy równomiernie warzywami. Dekorujemy natką pietruszki lub świeżą bazylią

QR Code

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Zobacz również