Składniki:
- ryba
- ok. 500 g filetów (użyliśmy Dorsza)
- mąka (panierka)
- sok z cytryny
- biały mielony pieprz i sól
- papryka słodka
- olej do smażenia
- warzywa
- po 200 g marchwi, pietruszki i selera
- 1 średnia cebula
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 3-4 listki laurowe
- sól
- 1 łyżka cukru
- sok z cytryny/ocet balsamiczny
- woda – ok 500 ml
Przygotowanie:
Ryba
Rybę jeśli była mrożona – rozmrażamy, delikatnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy papryką, solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Pozwalamy rybie przesiąknąć smakiem przypraw po czym obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor po ok 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy żeby odsączyć tłuszcz.
Warzywa
Umyte i obrane warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy w kostkę. Blanszujemy na patelni smażąc szybko i krótko na silnym ogniu, najlepiej na maśle klarowanym – otrzymamy dodatkowy aromat. Wrzucamy do garnka, w którym będziemy potem dusić nasze warzywa. Zalewamy wodą do zakrycia warzyw, dodajemy koncentrat, sól, listki i ziele angielskie oraz sok z cytryny lub ocet balsamiczny w ilości pozwalającej uzyskać równowagę pomiędzy słodkością a kwaskowatością dania.
Dusimy ok 1 godziny do momentu uzyskania konsystencji sosu warzywnego, w razie potrzeby podlewając wodą i mieszając. Woda powinna odparować mocno ale nie całkowicie. Po uduszeniu warzyw rybę wykładamy do naczynia, w którym będziemy danie serwować i przykrywamy równomiernie warzywami. Dekorujemy natką pietruszki lub świeżą bazylią
Dodaj komentarz