ugotuj coś
Logo

Spaghetti z ragoût Bolognese

Spaghetti z ragoût Bolognese

1 gwiazdka2 gwiazki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek brak ocen
Loading...
Dodaj opinię
Udostępnij
grudzień 8, 2020 12:30 am Autor:

Kategorie: ,

Składniki:

  • 200 g boczku Pancetta (może być zwykły wędzony surowy)
  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 większa marchew
  • 1 duża cebula
  • 2 gałązki selera
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 500 ml wody
  • 500 ml sosu pomidorowego (Passata di pomodoro)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oregano
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • makaron – 100 g na 1 osobę – grube spaghetti/spaghettoni

Przygotowanie:

Sos

Boczek i warzywa kroimy w większe kawałki – będziemy je miksować w blenderze na nie za drobną ale jednolitą masę. W garnku na nie za mocno rozgrzaną oliwę wrzucamy zmiksowaną masę, dodajemy sól i pieprz i na niewielkim ogniu smażymy około 10 minut mieszając co 2-3 minuty. Dodajemy zmielone mięso i smażymy dalej rozdrabniając mięso i mieszając całość do „zbrązowienia” mięsa. Dodajemy wino i smażymy dalej do znacznego odparowania płynu. Dodajemy wodę, sos pomidorowy i oregano – dokładnie mieszamy i przykrywamy po czym dusimy na małym ogniu przez godzinę mieszając co o 10 minut.

 

Makaron

Około 20 minut przed końcem gotowania sosu wstawiamy wodę na makaron, solimy (dość obficie) – do makaronu dobry jest duży garnek, aby nasze spaghetti miało dużo miejsca – wówczas się nie poskleja. Gotujemy al dente (na ząb) – oznacza to, że makaron nie jest już chrupiący, ale ma w środku niedogotowaną „żyłkę” i po ugryzieniu zostaje „na zębie” – al dente. Zazwyczaj trwa to około 10-12 minut – sprawdzamy podczas gotowania.

Na nagrzaną na niewielkim ogniu patelnię wykładamy porcję naszego ragout mięsnego (tak – bolognese to sos nie pomidorowy, a mięsny) i dodajemy porcję spaghetti. Mieszamy aby sos dobrze pokrył makaron. Zwijamy najlepiej na sporym widelcu do pieczeni i nakładamy na talerz. Polewamy sosem i posypujemy tartym Parmigiano Reggiano lub Pecorino Romano. My użyliśmy parmezanu w wiórkach. Niebo w gębie – smacznego!

QR Code

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Zobacz również