ugotuj coś
Logo

Szarlotka

Szarlotka

1 gwiazdka2 gwiazki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek brak ocen
Loading...
Dodaj opinię
Udostępnij
grudzień 9, 2020 8:05 pm Autor:

Kategorie: , ,

Składniki:

  • kruszonka:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 zimnego masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pianka: 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • 2 kg jabłek Szara Reneta
  • 1 – 2 łyżeczki cynamonu
  •  około 4 łyżek cukru
  • cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

Pierwszy sposób na farsz: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, posypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie jabłka lekko odciskamy z soku, dodajemy cynamon i mieszamy. Drugi sposób na farsz: wymieszaj z cukrem i przesmażyć, aż powstanie mus. Gdyby mus był mocno „wodnisty” smaż, aż nadmiar soku wyparuje, następnie wmieszaj cynamon i pozostaw do ostygnięcia.

Mąkę przesiewamy z solą, cukrami, proszkiem do pieczenia, dodajemy zimny tłuszcz, siekamy nożem na drobno, dodajemy żółtka, zagniatamy kruszonkę.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy powoli cukier łyżka za łyżką, cały czas miksujemy do uzyskania szklistej bezy, pod koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy na średnich obrotach, do połączenia składników.

Blaszkę o wymiarach 25×35 cm smarujemy tłuszczem, na spód wysypujemy 2/3 kruszonki, lekko ugniatamy. Na kruszonkę wykładamy jabłka, na owoce pianę z białek, na pianę resztę kruszonki.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, pieczemy około 45 – 50 minut, najlepiej funkcja grzania góra – dół.

 

QR Code

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Zobacz również