ugotuj coś
Logo

Tagliatelle Carbonara

Tagliatelle Carbonara

1 gwiazdka2 gwiazki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 ocen, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
Dodaj opinię
Udostępnij
Grudzień 30, 2020 11:04 pm Autor:

Kategorie: ,

Składniki:

  • makaron Tagliatelle
  • 3 l  wody
  • policzek wieprzowy Guanciale lub boczek Pancetta (może być zwykły wędzony) 100 g
  • ser parmezan, Grana Padano lub Pecorino 80 g
  • jajka – 2 żółtka i 2 całe
  • pieprz

Przygotowanie

DO MAKARONÓW CARBONARA NIE UŻYWAMY ŚMIETANY!

Makaron gotujemy al-dente. W czasie gdy makaron się gotuje kroimy w kostkę boczek i wrzucamy na głęboką patelnię, gdzie na małym ogniu będziemy go wytapiać i rumienić. Do miski wbijamy jajka i żółtka, dodajemy do nich połowę sera, kilka łyżek wody z makaronu oraz doprawiamy pieprzem, po czym mieszamy całość do połączenia się w jednolitą masę.

Makaron odcedzamy. Po wytopieniu się boczku dodajemy nasz makaron i mieszamy aby nabrał temperatury po czym gasimy ogień pod patelnią i zalewamy całość masą serowo-jajeczną mieszając całość tak aby nasz sos połączył się z makaronem a żółtka i jajka ładnie się sparzyły. Podajemy od razu na talerz i posypujemy pozostałym serem.

Przepis na 2 spore porcje.

QR Code

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Zobacz również