Składniki:
- ok 500g polędwiczki wieprzowej
- 1 średnia marchewka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 kapusta Pak Choi
- makaron Pad Thai
- 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 3 łyżki sosu Teriyaki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wymieszaj przyprawę 5 smaków z solą oraz pieprzem (użyłam kolorowego) wetrzyj w polędwiczkę. Polędwiczkę pokrój w nie zbyt grube talarki. Rozgrzej 1 łyżkę oleju na dużej, nieprzywierającej patelni smaż mięso przez 4-5 minut z każdej strony. Przełóż na talerz i przykryj folią, żeby mięsko nie wystygło.
Z kapustki Pak choi odetnij głąb i rozdziel liście, marchewkę pokrój w plasterki, paprykę wydrąż i pokrój w drobne słupki.
Wlej trochę oleju na patelnię, dodaj pak choi, marchewkę, oraz paprykę dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż przez 3 minuty, następnie dodaj makaron i smaż jeszcze przez 2 minuty.
Na sam koniec wlej sos teriyaki i dorzuć mięso smaż na wolnym ogniu przez kilka sekund.
Danie gotowe, rozdziel na talerze 🙂 i wcinaj.
Dodaj komentarz