ugotuj coś
Logo

Tiramisu – tradycyjna włoska receptura

Tiramisu – tradycyjna włoska receptura

1 gwiazdka2 gwiazki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 ocen, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
Dodaj opinię
Udostępnij
Grudzień 31, 2020 8:23 pm Autor:

Kategorie:

Składniki:

  • 300-350ml mocnego espresso (użyliśmy Gryko Caffe)
  • 40ml alkoholu (Likier Amaretto)
  • 2 jajka
  • 100g biszkoptów Savoiardi
  • 3 łyżki cukru
  • kakao
  • gorzka czekolada
  • 250g serka Mascarpone

Przygotowanie:

Do zaparzonej i wystudzonej kawy dodajemy alkohol.

Oddzielamy żółtka od białek umieszczając w oddzielnych naczyniach i dodajemy po 1,5 łyżki cukru tu i tu. Ubijamy mikserem białka na aksamitną pianę, a żółtko na kremowy kogel-mogel. Serek dzielimy na pół i dodajemy pół do piany z białek i drugą część do żółtek delikatnie mieszając obydwie masy rózgą lub szpatułką.

Biszkopty nasączamy kawą poprzez zanurzenie ich po kolei w kawie na max. 3 sekundy i układamy w naczyniu, z którego będzie nam potem łatwo porcjować i wyjmować deser. Ciastka powinny do siebie przylegać dość ściśle aby krem nie wlewał się pomiędzy nie. Po ułożeniu pierwszej warstwy wykładamy krem z żółtek i rozprowadzamy delikatnie szpatułką aby pokryć ciastka równomierną warstwą. Posypujemy warstewką kakao i ścieramy też odrobinę czekolady. Postępujemy podobnie z drugą warstwą ciastek i wykładamy krem z białek. Na wierzch również leci kakao i czekolada. Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na min 4-5 godzin, a najlepiej Tiramisu przygotować w dzień poprzedzający moment serwowania deseru – wtedy całość doskonale się wzajemnie „przegryzie”.

QR Code

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Zobacz również