ugotuj coś
Logo

Unikalne właściwości miodu Manuka

Unikalne właściwości miodu Manuka

1 gwiazdka2 gwiazki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek brak ocen
Loading...
Dodaj opinię
Udostępnij
Grudzień 29, 2020 12:06 am Autor:

Kategorie:

Unikalne właściwości miodu Manuka

Miód manuka  MGO (Metyloglioksal) – sprowadzany jest aż z Nowej Zelandiii. Miód ten powstaje  z pyłku i nektaru kwiatów krzewu manuka (łac. Leptospermum scoparium), nazywanego też drzewem herbacianym.

Pod względem  smaku i konsystencji różni się od naszych rodzimych miodów, jest dość gęsty i ma ciemniejszą barwę ze względu na bardzo wysoką zawartość  substancji aktywnej MGO metyloglioksalu, która występuje w nektarze kwiatów manuka. Miód ten został okrzyknięty najzdrowszym miodem na świecie

Co to właściwie jest to MGO?

MGO, inaczej metyloglioksal to substancja posiadająca silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, wzmacniające odporność organizmu.
Stężenie składnika MGO w miodach Manuka jest różne, z tego względu miody te znakowane są symbolem  MGO z liczbą określającą odpowiednie minimalne stężenie tego składnika w danej partii miodu  np.: MGO 30+, 100+, 250+, 400+, 550+. Wynika z tego, że na przykład MGO 30+ oznacza minimum 30 mg metyloglioksalu w jednym kg miodu. Warto zaznaczyć, że im większe stężenie MGO w miodzie, tym jego właściwości lecznicze są korzystniejsze.

Dlaczego stężenia w MGO w miodzie Manuka są różne?

Sposobem na to, aby zwiększyć zawartość MGO w miodzie, jest  leżakowanie ich w beczkach w odpowiedniej temperaturze, dzięki czemu obecny w nektarze kwiatów Manuka, DHA (dihydroxyaceton) zostaje przekształcony w  MGO.  Dzięki utrzymywaniu przez producenta stałej temperatury 37-40 °C w trakcie leżakowania miodu zostaje w nim zachowana również duża ilość składników bioaktywnych.

Unikalne właściwości miodu Manuka:

Dość istotne działanie prozdrowotne miód Manuka wykazuje na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Regularne spożywanie przyspiesza namnażanie się dobrych bakterii jelitowych oraz zwalcza bakterie chorobotwórcze, np. Helicobacter pylori. Tym samym wspomaga leczenie wrzodów żołądka, refluksu czy jelita drażliwego, zwalcza infekcje układu pokarmowego np. wymioty czy biegunka.

Poprzez silne właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne wzmacnia odporność organizmu, pozwala zwalczyć grypę, wspomaga leczenie anginy, zapalenie zatok czy gardła oraz inne choroby układu oddechowego np. stosuje się go wspomagając leczenie mukowiscydozy.

Inną jego zaleta jest to, że zapewnia dobrą kondycję skóry, przyspiesza gojenie raz, odleżyn, zmian na stopie cukrzycowej. Działa wspomagająco w leczeniu trądziku oraz egzemy.

Rodzaj miodu manuka Zastosowanie
MGO 100+ (100 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) poprawa odporności, utrzymywanie dobrego stanu zdrowia
MGO 250+ (250 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) refluks, zgaga, niestrawność, bóle brzucha
MGO 400+ (400 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) wrzody żołądka, trudno gojące się rany, zespół jelita nadwrażliwego
MGO 550+ (550 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) miażdżyca kończyn dolnych, egzema, angina, bakteryjne zapalenie zatok, półpasiec

Jak stosować miód manuka?

Jako profilaktykę lub jako środek wspomagający leczenie wielu schorzeń. Można go spożywać, np. 2–3 łyżeczki rano, na czczo, 15 – 20 minut przed posiłkiem lub rozpuszczając go w letniej wodzie. Jeśli zjesz go z chlebem też będzie dobrze:)

Godnym uwagi jest fakt, że Miód Manuka jest produktem naturalnym i bezpiecznym. Jednak osoby uczulone na produkty pszczele, powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem jego stosowania. Miodu nie powinni spożywać diabetycy. Istotne jest również, że zgodnie z zaleceniami WHO miodu nie powinno się podawać dzieciom do pierwszego roku życia.

W jakich produktach znajdziemy miód manuka?

Syropy ziołowo – propolisowe z miodem manuka, spray doustny z miodem manuka, cukierki na gardło z miodem Manuka o smaku czarnej porzeczki, cytryny z imbirem, z propolisem czy cytryną oraz pasty do zębów :).

Znaleźć go możemy również w składzie niektórych maści – chociażby maść oczna lecząca gradówki i jęczmień.

Bezsprzecznie należy pamiętać, aby wybierać miody Manuka z certyfikatem i ze sprawdzonych źródeł.

QR Code

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Zobacz również