ugotuj coś
Logo

Zdrowa zupa z czerwonej kapusty

Zdrowa zupa z czerwonej kapusty

1 gwiazdka2 gwiazki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek brak ocen
Loading...
Dodaj opinię
Udostępnij
wrzesień 8, 2020 4:59 pm Autor:

Kategorie: , ,

Zdrowa zupa z czerwonej kapusty -ponieważ czerwona kapusta jest źródłem wielu witamin i minerałów, potrzebnych naszemu organizmowi, postanowiliśmy wzbogacić o nią nasze menu. Warto wiedzieć , że jest bogata w: potas, siarkę, wapń, fosfor, sód i magnez. Zwiera również żelazo, cynk, miedź, mangan, selen i fluor, ponad to jest bogatym źródłem wit C i A.

Składniki:

  • 1/2 małej czerwonej kapusty
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • por
  • 200 g mięsa np. pierś z kurczaka (opcjonalnie), zamiast mięsa można zupę ugotować na bulionie warzywnym
  • 1 duży ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • sok z cytryny (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • 1,5 – 2 litry wody (tak, aby zakryć warzywa)

Przygotowanie:

Jeśli gotujemy zupę na mięsie to najpierw wstawiamy kurczaka i gotujemy go ok 20 minut zbierając szumy( jeśli zupa będzie bez mięsna – zagotowujemy wodę z bulionem) , gdy kurczak zmięknie dodajemy pietruszkę, seler i pora w całości a marchewkę kroimy w plasterki. Dorzucamy przekrojony na pół lub drobno pokrojony czosnek, ziele i listek laurowy. Gotujemy 10 minut, następnie dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i drobno poszatkowaną kapustę. Gotujemy jeszcze ok 20 minut do miękkość ziemniaków i kapusty. Przed końcem gotowania doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie niewielką ilością soku z cytryny. Kurczaka wyjmujemy, studzimy i dzielimy na mniejsze kawałeczki, dorzucamy je znów do zupy. Z zupy usuwamy  pora, seler i pietruszkę.

Zdrową zupę z czerwonej kapusty możesz podawać udekorowaną natką pietruszki, wtedy będzie jeszcze zdrowsza 🙂

QR Code

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Zobacz również