ugotuj coś
Logo

Zupa jarzynowa z pulpecikami

Zupa jarzynowa z pulpecikami

1 gwiazdka2 gwiazki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek brak ocen
Loading...
Dodaj opinię
Udostępnij
Wrzesień 28, 2020 7:39 pm Autor:

Kategorie:

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • po 30-50 g kalafiora, brokuła, marchewki, groszku zielonego, fasolki szparagowej, ziemniaków, brukselki i pietruszki
  • 1 mała cebulka
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 mały por
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 litry wody/bulionu drobiowego/warzywnego
  • garść posiekanego koperku

Przygotowanie:

Mieszamy ze sobą mięso, sól, pieprz, jajko i bułkę tartą i wyrabiamy jednolitą masę na pulpeciki. Zwilżonymi dłońmi (mięso nie będzie kleić się wtedy do rąk) lepimy kuleczki mięsne o średnicy ok. 3 cm. Do wody/bulionu w garnku wrzucamy posiekane w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki, posiekanego pora i selera, rozdrobnione na małe kwiatki kawałki brokuła i kalafiora oraz groszek i fasolkę. Podgrzewamy całość troszkę i dorzucamy ulepione pulpeciki żeby od razu złapały temperaturę co zapobiegnie rozleceniu się ich.

Jeśli użyliśmy bulionu na koniec tylko delikatnie doprawiamy zupę do smaku – jeśli zaś wody to na koniec dorzucamy odpowiednią ilość soli i pieprzu aby zupa „nabrała smaku”. Gotujemy całość 30-45 minut. Na koniec dodajemy koperek i podajemy zupę gorącą samą lub ze świeżym pieczywem.

QR Code

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Zobacz również