ugotuj coś
Logo

Zupa orientalna z kurczakiem, Pak Choi i grzybami shitake

Zupa orientalna z kurczakiem, Pak Choi i grzybami shitake

1 gwiazdka2 gwiazki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek brak ocen
Loading...
Dodaj opinię
Udostępnij
styczeń 9, 2021 10:14 pm Autor:

Kategorie: , ,

Składniki:

  • 250-300g piersi z kurczaka
  • 1,5 litra wody
  • 1 bulion drobiowy lub warzywny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • 1/2 kapusty Pak Choi
  • 15 g grzybów shitake
  • 1/3 łyżeczki płatków chili (suszone) – jeśli nie lubisz ostrej zupy daj dosłownie szczyptę, jeśli jednak uwielbiasz ostre daj 1/2 łyżeczki 🙂 My lubimy średnio ostre, dlatego 1/3 łyżeczki 🙂
  • ok 150 g makaronu ryżowego dowolnego (my użyliśmy z tapioką i zieloną herbatą)
  • świeża kolendra

Przygotowanie:

Namocz grzyby Shitake jeśli używasz suszonych. Kurczaka umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę, zagotuj wodę z bulionem i wrzuć kurczaka, gotuj około 20-25 minut. Następnie dodaj sos sojowy, rybny, cukier i cytrynę, gotuj jeszcze 2 minuty.

Do wywaru dodaj kapustę i po 2 minutach gotowania dorzuć grzyby, gotuj 3-4 minuty(sprawdź czy grzyby zmiękły).

Makaron ugotuj wg. wskazówek z opakowania.

Na talerz nałóż makaron i zalej zupą, na wierzch nasyp posiekanej kolendry.

 

 

QR Code

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Zobacz również