Składniki:
- 250-300g piersi z kurczaka
- 1,5 litra wody
- 1 bulion drobiowy lub warzywny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta cukru
- 1/2 kapusty Pak Choi
- 15 g grzybów shitake
- 1/3 łyżeczki płatków chili (suszone) – jeśli nie lubisz ostrej zupy daj dosłownie szczyptę, jeśli jednak uwielbiasz ostre daj 1/2 łyżeczki 🙂 My lubimy średnio ostre, dlatego 1/3 łyżeczki 🙂
- ok 150 g makaronu ryżowego dowolnego (my użyliśmy z tapioką i zieloną herbatą)
- świeża kolendra
Przygotowanie:
Namocz grzyby Shitake jeśli używasz suszonych. Kurczaka umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę, zagotuj wodę z bulionem i wrzuć kurczaka, gotuj około 20-25 minut. Następnie dodaj sos sojowy, rybny, cukier i cytrynę, gotuj jeszcze 2 minuty.
Do wywaru dodaj kapustę i po 2 minutach gotowania dorzuć grzyby, gotuj 3-4 minuty(sprawdź czy grzyby zmiękły).
Makaron ugotuj wg. wskazówek z opakowania.
Na talerz nałóż makaron i zalej zupą, na wierzch nasyp posiekanej kolendry.
Dodaj komentarz