ugotuj coś
Logo

Zupa Teriyaki z makaronem

Zupa Teriyaki z makaronem

1 gwiazdka2 gwiazki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek brak ocen
Loading...
Dodaj opinię
Udostępnij
Wrzesień 14, 2020 11:13 am Autor:

Kategorie: , ,

Zupa Teriyaki z makaronem – inspirowana japońskim bulionem teriyaki z makaronem Udon. Pożywna i lekka.

Składniki:

  • 250 g pieczarek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 150 g szpinaku
  • 150 g filetu z kurczaka
  • 50 ml sosu Teriyaki
  • łyżka sosu sojowego
  • 1 kostka warzywna lub drobiowa
  • 1,5 l wody
  • Makaron Udon – my użyliśmy Mie – 120 g
  • pieprz, sól – szczypta

Przygotowanie:

Gotujemy wywar z filetu ok 20 minut (kurczak powinien być miękki). Następnie dolewamy sos Teryaki i gotujemy chwilę. Siekamy pieczarki i cebulę, smażymy razem na patelni ok. 6 minut. Wyjmujemy kurczaka z wywaru i kroimy na drobniejsze części.  Do wywaru Teriyaki dodajemy cebulę z pieczarkami oraz  łyżkę sosu sojowego. Gotujemy razem kilka minut i dodajemy makaron i kurczaka, po czym gotujemy 3-4 minuty, na sam koniec dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze minutę – dwie.

 

QR Code

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Zobacz również