Zupa Teriyaki z makaronem – inspirowana japońskim bulionem teriyaki z makaronem Udon. Pożywna i lekka.
Składniki:
- 250 g pieczarek
- 1 mała czerwona cebula
- 150 g szpinaku
- 150 g filetu z kurczaka
- 50 ml sosu Teriyaki
- łyżka sosu sojowego
- 1 kostka warzywna lub drobiowa
- 1,5 l wody
- Makaron Udon – my użyliśmy Mie – 120 g
- pieprz, sól – szczypta
Przygotowanie:
Gotujemy wywar z filetu ok 20 minut (kurczak powinien być miękki). Następnie dolewamy sos Teryaki i gotujemy chwilę. Siekamy pieczarki i cebulę, smażymy razem na patelni ok. 6 minut. Wyjmujemy kurczaka z wywaru i kroimy na drobniejsze części. Do wywaru Teriyaki dodajemy cebulę z pieczarkami oraz łyżkę sosu sojowego. Gotujemy razem kilka minut i dodajemy makaron i kurczaka, po czym gotujemy 3-4 minuty, na sam koniec dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze minutę – dwie.
Dodaj komentarz